Op 21 september 2023 a.s. zal de Vrijmetselaarsloge De Drie Kolommen een bijzondere herdenking organiseren in het logegebouw aan de Oostmaaslaan 950 te Rotterdam.

In Rotterdam zijn onlangs door Stichting Loods 24 met medewerking van de Orde van Vrijmetselaars in Nederland elf Stolpersteine geplaatst voor Joodse Vrijmetselaars. Deze struikelstenen zijn te vinden in het trottoir voor vroegere woonhuizen van Joodse slachtoffers die door de nazi’s zijn vermoord.

De ceremonie zal 19.30 van start gaan met een inleiding van Sander America, de voorzittend meester van loge De Drie Kolommen. Tot de daaropvolgende sprekers behoren onder meer Rabbijn Luijendijk van de Liberaal Joodse Gemeente in Rotterdam en Frank van Gelderen, tot voor kort secretaris bij Stichting Loods 24, met een persoonlijk verhaal. Bij de ceremonie zullen onder meer nabestaanden van de omgekomen logebroeders aanwezig zijn.

Om 20.30 sluit de ceremonie af met een Kaddish van Rabbijn Luijendijk.

De Stolpersteine zijn in het trottoir geplaatst, voorzien van een messing plaatje. Daarop zijn de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van de herdachte persoon aangebracht. Het idee achter de stenen, een project van Duitse kunstenaar Gunter Demnig, is om de herinnering levend te houden aan de Joodse slachtoffers die rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werden van de nazi’s. De naam is ontleend aan het feit dat men letterlijk moet buigen om de tekst op het messing plaatje te kunnen lezen: men struikelt dus figuurlijk met hoofd en hart over de stenen. De Stolpersteine zijn over heel Europa te vinden. In Nederland liggen inmiddels ongeveer 8500 stenen.

De Vrijmetselarij is een internationaal verbreide en regionaal gestructureerde broederschap. Leden streven naar een geestelijke bewustwording en ontwikkeling, onderlinge waardering en wederzijdse hulp.

De Vrijmetselaarsloge De Drie Kolommen is van oorsprong een zeemansloge en werd opgericht in 1767. Op dit moment telt de loge meer dan 55 leden, die in Rotterdam en omstreken wonen.

Een donker kostuum (niet maçonniek) wordt op prijs gesteld en na afloop is er een bescheiden hapje en drankje beschikbaar.

Wilt u aanwezig zijn bij de ceremonie op 21 september 2023? Vul het onderstaand onlineformulier in:

Aanmelden Stolpersteine Avond Op 21 september 2023

  • Persbericht? Via vrienden? Via het joods gemeenschap?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.